cherry hills courtyard

busy thoroughfares always pose challenges for homeowners: they’re noisy, they can cause re-sale issues, and they can make a home feel like anything but an oasis. we were given the challenge of creating an outdoor space that was relaxing, serene, quiet and aware of its natural surroundings. the problem was the property backed to a major road that carries thousands of vehicles a day in the denver metro area and was about to be overshadowed by an imposing 14-story development that would look down onto the rear yard.  

located in an older neighborhood with post modern ranch homes, the owners wanted to maintain the local vernacular of the neighborhood while updating the home and site to meet their needs and their lifestyle.  while most of the original footprint of the home was maintained, we played a key role in designing the interior, so views, circulation, sunlight, water usage and electrical systems all worked well and made sense when the outdoor space was complete. during the four-year design and building process we collaborated with not only the homeowner, but also with the architect and the contractors to ensure the outdoor space would be an extension of the house and feel like a private oasis.

2008 asla colorado merit award for residential design